Kuva1.jpg

TYÖVÄLINEITÄ KEHITETÄÄN VILKKAASTI

Kallon leikkaushoidon ala kehittyy voimakkaasti. Uusia leikkausteknisiä sovelluksia ja työvälineitä jalostetaan vilkkaasti. Maailmalla on laajenninlaitteita, mutta ne eivät täyttäneet kaikilta osin tarpeita.

”Yksi laite olisi ollut meille sopiva, mutta sen valmistus oli lopetettu”, Willy Serlo kertoo. Apu laitteen kehitystyöhön löytyi Mectalentista.

”Esitin Mectalentille idean ja kuvailin, mitä tarvitaan. Mectalent kehitti ratkaisun”, kertoo Serlo.

VÄLINE LASTEN KALLON EPÄMUODOSTUMALEIKKAUKSIIN

Lasten kallon epämuodostumien hoito vaatii paitsi moniammatillista erityisosaamista myös tarkasti leikkaukseen räätälöityä erityisvälineistöä. Vastasyntyneellä lapsella kallon luiden väliset saumat ovat normaalisti avoimia ja toisiinsa luutumattomia, jotta pään kasvu on mahdollista. Jos jokin kallon saumoista luutuu kiinni ennenaikaisesti, pää ei pääse kasvamaan leveyttä tai kasvaa esimerkiksi vinoon.

”Laajenninlaitetta tarvitaan tilanteessa, jossa lapsen pääkallo on jäänyt liian pieneksi, eikä aivoilla ole tilaa. Tällöin kallon luuta venytetään laitteella”, kuvailee Oulun Craniofaciaalikeskuksen johtaja, professori ja ylilääkäri Willy Serlo.


KALLOA LAAJENNETAAN HILJALLEEN

Kun laajenninlaite viedään ihon alle luuhun, ihossa pitää olla myös kohta, josta laitteen jatko-osa tulee ulos. Tällä tavoin lapsen kallossa olevaa laitetta voidaan käsin vähän kerrallaan säätää. Jatko-osa pitäisi myös pystyä poistamaan.

”Tähän Mectalent kehitti ratkaisun. Toinen ratkaisu oli ohjaimet, jolla pidennyslaitetta voidaan ohjata mahdollisimman tarkkaan oikeaan suuntaan”, Willy Serlo havainnollistaa.

Kalloa laajennetaan leikkauksen jälkeisinä viikkoina vähän kerrallaan. Näin pään muotoa voidaan hiljalleen muuttaa ja pääkopan tilavuutta kasvattaa sitä mukaa, kun päänahka venyy ja antaa periksi


SUURI MERKITYS PIENILLE POTILAILLE

Mectalentin kehittämä ratkaisu yllätti lastenkirurgin.

”Olin myönteisesti yllättynyt Mectalentin tekemästä viimeistelystä, työ ylitti kaikki odotukset. Mectalentissa ymmärrettiin koko ajan, mitä ollaan tekemässä ja he tekivät näppärästi ja nopeasti tekniset ratkaisut.”

Suurin merkitys tarkkaan viimeistellyllä ratkaisulla on pienille potilaille ja heidän perheilleen.

”Heille se on kaikkein tärkeintä, että tällaisia laitteita on olemassa. Ja onhan se meille ylpeyden aihe, että Suomessa pystytään tekemään tällaista ja voidaan käyttää kotimasta laitetta”, Willy Serlo sanoo.